Perlan

Perlan dubrovački

Perlan dubrovački



Prvi dubrovački pjenušac od malvasije dubrovačke

Kada se na dan vjeridbe poznate dubrovačke plemkinje Cvijete Zuzorić nazdravljalo peharima malvasije dubrovačke, zazivan je moćni božanski blagoslov za svakoga tko je pije. Nazdravilo se tada malvasijom, suhim bijelim vinom, privilegijom plemstva stare Republike, no danas bi se na trpezi dubrovačkih gospara u ovakvoj prigodi sigurno našao pjenušac. Pjenušci su drugačiji i glamurozni, posebni, pjenušci su pića za najljepše trenutke. Povijest je htjela da se od ove nadaleko poznate sorte i njena anđeoskog nektara prvi pjenušac napravi tek sada, stotinama godina kasnije – PERLAN DUBROVAČKI – prvi dubrovački pjenušac proizveden od autohtone malvasije dubrovačke.

oblik krugovi

Pjenušac je proizveden klasičnom metodom vrenja u boci, u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Bernarda Kozine



Perlan Dubrovački kutija

Autohtonost i klasičan pristup

Autohtonost i klasičan pristup vodili su stvoritelje „Perlana dubrovačkog“ od trsa do 'perlanja' mjehurića u čaši. Ova tek nedavno revitalizirana sorta vinove loze što je još od davnina najbolje uspijevala u Konavlima i danas se, za posebno vino od kojeg će se proizvesti „Perlan dubrovački“, uzgaja na tradicionalni način. Onako, kako se stoljećima uzgajala na konavoskim imanjima dubrovačkih gospara, na odrinama-pergolama njihovih ljetnikovaca, kako bi rasla stalno izložena mediteranskom suncu i dozrela svoje slatke grozdove za ovo vrhunsko bijelo vino. I obrt Silia Laeta malvasiju dubrovačku uzgaja i pažljivo njeguje na ovaj tradicionalan način, jer ova posebna sorta i njihov pjenušavi proizvod ne zaslužuju ništa manje.
Malvasija dubrovačka, svjedoče zapisi Državnoga arhiva u Dubrovniku unatrag šest stoljeća oduvijek je bila ekskluzivna. Zaštićena posebnim odlukama Senata nije ju mogao kupiti svatko. Bila je slatki poklisar Dubrovačke republike vladarima širom svijeta, protokolarni Knežev dar gostima Republike. Na toj se povijesti danas proizvodi „Perlan dubrovački“. Ekskluzivan u ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca, zaštićen kao proizvod Dubrovačko neretvanske županije, a nemiran i luksuzan kao poseban dar za čarobne i sretne trenutke. I ljude. Vinski su kritičari odavno rekli: “pjenušavo vino čini ljude sretnima čim ga ugledaju“.


Saznaj više